(العربية) (Română) Întâlnirea delegaţiei siriene cu Lakhdar Brahimi – Geneva 2

Trimisul special al ONU a avut, pe data de 14.02.2014, întâlniri consultative cu delegația siriană în cadrul cărora au fost evidenţiate problemele apărute în cadrul celei de-a doua runde de negocieri Geneva 2.

Delegaţia siriană l-a asigurat pe Lakhdar Brahimi, trimisul special al ONU, că a venit la Geneva cu intenţia clară de a asigura succesul negocierilor şi pentru a ajunge la o soluţie paşnică a crizei siriene. Dar această intenţie s-a confruntat cu rigiditatea opoziţiei şi insistenţa acesteia de a negocia un singur punct de pe agendă, respectiv guvernul de tranziţie.

Delegaţia siriană a clarificat faptul că opoziţia a practicat inducerea în eroare, folosindu-se de mass-media, pentru a deforma şi compromite poziţia delegaţiei Republicii Arabe Siriene.

 Pe de altă parte, delegația i-a cerut lui Lakhdar Brahimi să nu stabilească un termen pentru a treia rundă de negocieri fără consultarea delegaţiei în acest sens.

În cadrul întâlnirii cu Brahimi a fost abordat şi subiectul agendei de lucru care nu a fost încă adoptată. Delegaţia siriană a explicat că nu se opune agendei propuse decât în privinţa unui singur cuvânt din articolul al treilea, care prevede, conform propunerii lui Barahimi, menţinerea instituţiilor statului  și „schimbarea” lor. Partea siriană a insistat asupra necesităţii ştergerii cuvântului „schimbare” pentru a fi înlocuit cu un alt cuvânt, acceptabil pentru partea siriană.  Lakhdar Brahimi s-a angajat că acest subiect va fi discutat. În concluzie, Lakhdar Brahimi nu şi-a afirmat intenţia de a avea o altă întâlnire a doua zi.

În general, delegaţia siriană şi-a manifestat regretul că această rundă de negocieri nu a înregistrat niciun progres, afirmând că a venit la Geneva în aplicarea poziţiei declarate a Siriei de a sprijini soluţia politică, însă, în mod clar, interlocutorii  delegaţiei au venit cu o agendă cu totul nerealistă, ce conţinea numai un singur punct din cele conținute de documentul Geneva. În acest timp delegaţia siriană şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta toate punctele documentului, aşa cum a fost el adoptat. De asemenea, delegaţia a clarificat în toate întâlnirile avute, faptul că trebuie oprită violenţa şi combătut terorismul, deoarece acesta este primul punct din documentul Geneva şi că este disponibilă pentru discutarea punctului referitor la guvernul de tranziţie după ajungerea la un acord cu partea adversă cu privire la combaterea terorismului.